Salı, 22 Kasım 2011 08:30

OYAK ile ilgili ne yapıldı? Ne yapılmalı?

Değerli ASDER Üyeleri ve Gönüllüleri, 

 

Üyelerimize OYAK Gn. Md.lüğünden gönderilen bir yazı ile özetle 6191 sayılı yasadan yararlanan personelin “ ayrıldığı tarih ile yasanın çıktığı tarih arasında akranlarının ödemiş olduğu tüm primlerin ve kar paylarının OYAK’a ödendiği takdirde OYAK emeklilik sisteminden yararlanma hakkı verileceği” bunun için örnek dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerektiği bildirilmektedir. Üyelerimiz bu güne kadar ne tür çalışma yapıldığını ve bugün ne yapılması gerektiğini sormaktadırlar. 

Bu konuda yapılan çalışma nedir? 

- ASDER tarafından teklif edilen yasa taslağında “personelin TSK.lerinden ilişiğin kesildiği tarih ile yasanın yürürlüğe girdiği tarihler arasında TSK.lerinde geçmiş gibi sayılacağından belirtilen süre zarfında maaşlarının ve tazminatlarının ödenmesi talep edilmiş, bu ödendiği takdirde OYAK kesenekleri ve kar payları da bu tazminattan mahsup edilerek OYAK’a yatırılması teklif edilmiştir.  

- ASDER Onursal Başkanı ve Genel Başkanının da aralarında bulunduğu 12 kişilik bir ekip 20 Şubat 2011 tarihinde Dolmabahçe Çalışma Ofisinde Sn. Başbakanımız ile görüşmüştür. Aşağıdaki konulardaki OYAK ile ilgili taleplerimiz kendilerine  yazılı ve sözlü olarak arz edilmiştir.

 

“Mağdurların ilişiklerinin kesildiği tarih ile Yasanın Çıktığı Tarih Arasındaki Özlük hakları verilmiyor. Haksız işlemden dolayı maruz kalınmış maddi zarar ödenmiyor. İşlem haksız ise, zarar kişinin üzerinde bırakılmaz, bu zararı kamu paylaşır. Bu idare hukukunun temel kuralıdır. İlişik kesilme tarihinden, kanunun çıktığı tarihe kadar geçen süre içinde, emsaline ödenen maaş ve tazminatların toplamı kişilere ödenmelidir. Devlet mağduriyetlerin tazmin edilmesi için gerekecek bir kaç milyon TL'yi bulmaktan aciz olamaz. Görevden mahrum edildiği yıllara ait maaşları kendilerine ödendiği takdirde, bu sürelere ait emekli kesenek ve karşılıkları ile OYAK Kesenek ve kar payları da bu tazminattan mahsup edilebilir.

 

OYAK Kesintilerinin kişiler tarafından yatırılması İstenmektedir: Dışarda geçen sürelerin maaşı tazminat olarak verildiği takdirde, OYAK aidat ve aidatlara isabet eden kar paylarının güncel tutarları bu tazminatlardan mahsup edilebilir.Tazminat ödenmediği takdirde; Kişilerin ilişiklerinin kesildiği tarih ile bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih arasında emsallerinin ödediği aidatlar ile aidatların kar paylarının kişiler tarafından yatırılması, kişinin zararının kendine ödettirilmesi anlamına gelir ki, adil değildir. Kişinin ilişiğinin kesildiği tarihteki kurumunca ödenmelidir.” (Adaleti Savunanlar Bülteni Sayı:18)

 

- 6191 sayılı yasanın çıkmasından sonra, yasanın OYAK ile ilgili maddesinde gerekli  değişikliğin yapılması için yapılan KHK. teklifi ve gerekçesi ekte gönderilmiştir.    

Ne yapılmalıdır? 

OYAK tarafından iletilen dilekçe veya arkadaşlarımızın geliştirdiği ek’te gönderilen dilekçe örneği gönderilerek ödenilmesi gereken meblağ tespit edilmelidir. Belirlenen miktara göre bedelin yatırılıp yatırılmamasına arkadaşlarımız kendileri karar verecektir. Ancak yasa değişikliği ile ilgili çalışmalarımız diğer mağdur arkadaşlarımızı da kapsayacak şekilde devam etmektedir.

Derneğimizin yaptığı çalışmalar üyeler arasında kurulan e-posta grupları ile sürekli olarak kendilerine duyurulmakta iken yazıların tamamı  web sitesine konulamamaktadır.

Duyurulur 

Son Düzenlenme Pazartesi, 19 Mart 2012 16:31
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

4 yorum

  • Yorum Linki ümit özen Çarşamba, 21 Aralık 2011 12:07 yazan ümit özen

    Oyak konusunda evet tekrar mağdur olmamak için oyak kanununu ve 6191 s.kanunu iyi incelememiz lazım.Bu mevzuat tek başına çözülemeyebilir.Arkadaşlardan mağdur olan olabilir.Asderi desteklememiz en akılcı yoldur.Fikirlerimizi paylaşıp,gerekirse güvenilir uzman avukat tutmalıtız diye düşünüyorum.Allaha emanet olunuz.

    Raporla
  • Yorum Linki ENDER KALAYCI Çarşamba, 30 Kasım 2011 21:03 yazan ENDER KALAYCI

    BEN SİGORTACILIKLA UĞRAŞIYORUM.OYAK YA ÇOK KURNAZ YADA BİZİ ÇOK SAF SANIYOR..BU İSTENİLEN MEBLAĞLARI ÖZEL SİGORTA ŞİRKETLERİNDE HAYAT SİGORTASI YATIRSA İNSAN O SİGORTA ŞİRKETLERİ O SİGORTALIYI İHYA EDER..YAĞMURDA KAÇARKEN DOLUYA YAKALNMAYALIM ARKADAŞLAR..BU SORUNU ANCAY SİYASİ İRADE ÇÖZER OYAK IN KENDİSİNDEN BU ŞARTLARDA BİZE HİÇ BİR FAYDASI YOKTUR...PARANIZI KAPTIRMAYIN..SAYGILARIMLA..

    Raporla
  • Yorum Linki MUSTAFA ÖZMEN Perşembe, 24 Kasım 2011 13:24 yazan MUSTAFA ÖZMEN

    oak kanununda soruların cervabı var kanunda bulabilirsiniz.selamlar

    OYAK KANUNU MADDE :21
    Emekli maaşı sisteminde bulunanlar, sistemdeki 1/4, 2/4, 3/4 veya tam
    olan iştirak paylarının, bu dilimlerden birinde bulunacak şekilde, o yıldaki
    kendi emsali birikiminin esas alınarak indirilmesini veya yükseltilmesini
    isteyebilirler. Dilim indirim hakkı sadece bir kez ve sisteme girişten itibaren
    en az üç yıl geçtikten sonra kullanılabilir. Dilim yükseltme hakkı ise, yılda
    bir kez kullanılabilir.


    Sistemde bulunan üyelerin, sisteme girişlerinden itibaren üç yıl geçtikten
    sonra rezervlerini alarak ayrılabilmeleri mümkündür. Ancak, sistemden
    çıkanlar bir daha sisteme kabul edilemezler.
    Sistemden çıkış müracaatları her yılın Aralık ayında yapılır ve sistemden
    çıkış, müteakip olağan Genel Kurul toplantısından sonra gerçekleştirilir.
    Sistemden ayrılan üyelerin haklar

    Raporla
  • Yorum Linki Ahmet Salı, 22 Kasım 2011 16:41 yazan Ahmet

    OYAK ın arkadaşlara gönderdiği yazıdan ve istediği dilekçeden şunu anladım ki; Bu kanundan kârlı çıkma yöntemini bulmuşlar.. Toplu para ödeyecekleri yerde, toplu para talep edip, EMS emeklilik sistemine dahil edip, o aldıkları parayı azar azar bize tekrar geri vermeyi planlıyorlar.. Özellikle EMS ye dahil etmelerinin sebebi ne olabilir diye OYAK sitesinden biraz araştırdım. EMS ye giren 3 yıl çıkamaz falan diyor. Bu konuda bilgili olanların fikirlerine ihtiyacımız var. EMS de toplu ödeme var mı?.. Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan da olmayalım. Arkadaşlar bu dilekçeleri göndermeden daha net bir açıklama bekliyoruz ASDER den

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...