Perşembe, 17 Kasım 2011 08:56

Yüksek Okul mezunu veya yüksek lisans ve doktoralı Sb. Astb.lar

ASDER Mensupları,

Emeklilik isteyen veya araştırmacı olarak atanan arkadaşların yüksek okul bitiren veya yüksek lisans ve doktora yapanların emsal uygulaması konusunda yaklaşım farklılıkları olduğu, Güray BALATEKİN kardeşimizin konu ile ilgili olarak somut bilgilendermesinden ve yer yer telefonla bilgi isteyen arkadaşlardan anlaşılıyor. Somut veriler sunan Güray kardeşimin verdiği bilgiler doğrultusunda kendisiyle birlikte yaptığımız değerlendirmede, aynı durumda olan arkadaşların da emeklilikte veya atandıktan sonra bu sorunla karşılaşağı görülmektedir.

Hukuki değerlendirmemiz şudur: 6191 Sayılı yasa, müracaatı ve ataması (ya da emekliliği) kabul edilenleri özlük hakları itibariyle emsallerine eşitlemektedir. Yasa gereği, farazi değil fiili emsal intibakı esastır. Bir astsubay yüksek okul mezunu ise, emsal belirlemede yüksek okul mezunu astsubay, keza yüksek lisans ve doktora yapmış bir subay ve astsubayın da emsal belirlemede yüksek lisans veya doktora yapan emsallerinin esas alınacağı açıktır. Nitekim emeklilik veya atama işlemleri için istenen belgeler arasında doldurulan formda, kişilerin bitirdiği yüksek okul, lisans üstü veya doktora yapıp yapmadığı hususları haneleri mevcuttu. Bu hanelerdeki bilgilerin istenme sebebi, emsal belirlemesi içindi. Bu sebeple yüksek okul bitiren, lisansüstü ya da doktora eğitimi bulunan arkadaşlardan gerek emeklilik isteyenler ve gerekse atama isteyenler, eğer bu statüleri ile birebir çakışmayan emsalleri esas alınarak intibak ettirilmiş ise, öncelikle bunun düzeltilmesi için idari müracaat yapacaklar, zımni red veya fiili red cevabından itibaren de dava açmak durumunda kalacaklardır. Ancak farklı, bizim bu değerlendirmemizin aksini gösteren bir bilgi mevcut ise bunun paylaşılması halinde değerlendirmemizi gözden geçirebiliriz. Bu konu önemli olduğu için tüm arkadaşlarla paylaşmak istedim. Herkese selam ve dualar.

Yusuf çağlayan

Yusuf Çağlayan

Emekli Askeri Hakim

1 yorum

• Yorum Linki murat Pazar, 25 Mart 2012 12:09 yazan murat

Yusuf Abi,
    Resmi olarak derece talebimde (Fakulte mezunu astsb1994)1 nci derecede yapılan tetkik sonucu tesbit edilmiştir diye Emniyet Müdürlüğü ne yazı verdiler.Ancak son günlerdeki söylentiler üzerine.telefonla arayıp bilgi istedim 2 derece olduğunu belirttiler.( halal emeklilik işlemi için beklemekteyim)Bu pazartesi İdari dilekçemi HKK şahsen vereceğim(25.03.2012) Akabinde AYIM e dava açacağım.Bu konuda ortak hareket etmek isteyenler 0533 7710981 /görüşelim.

Raporla