Pazartesi, 31 Ekim 2016 09:46

Türk Profesörden ‘Batı'yı Korkutacak Tespit!

Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, boşanma, intihar ve şiddet olaylarının hızla arttığı Batı kültürünün çözüm bulunamazsa 50 yıl sonra kendiliğinden çökeceğini öne sürdü.

Amasya Üniversitesi’nde düzenlenen akademik yıl açılışında ‘Modernizm ve gençlik’ konulu ders veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘hep başarı odaklı bir kültür’ olarak yorumladığı Batı kültürünün bunun kötü sonuçlarını yaşamaya başladığını belirterek, “Boşanma hızı arttı. İntihar hızı arttı. Şiddet arttı. Okulda şiddet arttı. Şu anda eğer böyle giderse, bir çözüm bulunamazsa 50 sene sonra Batı kendiliğinden çökecek. Roma gibi” dedi.

Roma’nın son dönemlerini ‘Kaliforniya sendromu’ ile ilişkilendiren Nevzat Tarhan, “Yerler, zevk duygularını tatmin için. Kusarlarmış, tekrar yemeye başlarlarmış. Bugün bunun adı ‘bulumia’. Hatta bunun için ‘Kaliforniya sendromu’ diye popüler psikiyatride bir sendrom tanımlanıyor. Kaliforniya bölgesinde Amerika’da çok popüler olan bir rahatsızlık kültüre dönüşmeye başladı. 4 tane önemli özelliği var.

Birinci özelliği zevkçilik. İkinci özelliği ben merkezci. Çocuğu hastalanıyor. Annesi hastalanıyor. Onunla ilgilenmiyor. Tatiline devam ediyor gibi. Böyle ‘ben merkeziyetçilikler’ görüyoruz. Üçüncü olarak da yalnızlık ortaya çıkıyor. Batı kültürünün şu anda en önemli psikososyal sorunu yalnızlaşması insanın. Yalnızlık. İleri yaşlardaki intiharlar çok arttı. Dördüncüsü mutsuzluk ortaya çıkıyor ve depresyona dönüşüyor. Bu dört Kaliforniya sendromu tarzındaki durumda bir virüs mü var. Beyine giriyor da hastalığa sebep oluyor diye araştırılıyor. Aslında virüs kültürel virüs.

Bütün dünya böyle giderse zaten 50 sene sonra belki dünyada birkaç tane kültür kalacak. Popüler kültür dünyaya hâkim kültür olacak. Kendi kültürümüzü koruyabilmek ve kendi kimliğimizi koruyabilmek demektir. Yerel değerlerimize sahip çıkmazsak çocuklarımıza sahip çıkmamış olacağız” diye konuştu.

Açılış törenine; Vali Salih Işık, Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Rektör Prof. Dr. Metin Orbay, diğer yetkililer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Milliyet

Tarhan: “15 Temmuz’da yaşanan kriz aslında milletimiz için ilaç gibidir

Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “15 Temmuz’da yaşanan krizde aslında bizim milletimiz için ilaç gibidir, kamçıdır” dedi.Amasya Üniversitesinde düzenlenen akademik yıl açılış töreninde ders veren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 15 Temmuz darbe girişimi süreci gibi olayların insan hayatında ‘dur, düşün, yeniden başla’ anlamına geldiğini belirterek, “Yol kazası olarak da, giderken hiç ummadığınız bir insan size ihanet ediyor. Bu aile içinde olduğu gibi sosyal olarak ta oluyor. Politik olarak da oluyor. Bunun üzerine kişi önce bir sarsılır. Ama daha sonra ‘dur, düşün, yeniden başla’ yapar ve o kaybın verdiği kazanımlarla birlikte güçlenerek çıkar” diye konuştu.

Prof. Dr. Tarhan, “Karşılaştığımız zorluklar, sosyal olaylar, yol kazaları bizim toplum olarak kendimizi geliştirmemiz için fırsattır aynı zamanda. Bunun en güzel örnekleri de tarih şuuruyla ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
‘Dünyaya bir defa geldim’, ‘canımın istediği gibi yaşarım’, ‘bana ne’ diyen kuşakların yetiştiğine dikkat çekip bunu 15 Temmuz gecesi yaşandığı anlatılanlarla örnekleyen Tarhan, “15 Temmuz olduğunda Bağdat Caddesi’ndeki bazı şeylerde herkes mağazalarda kuyruğa geçmiş. Bir taraftan da kahvelerden çıkıp yurdum insanı tankların üzerine çıkmış. Orada yazıyor. ‘Hangisinin oyu daha kıymetli’ diye vatanı için. Böyle durumlarda toplumsal risk alabilmek eğitimle ilgili değil, demek ki kültürle ilgili daha çok” ifadelerini kullandı. 

KARAR

Son Düzenlenme Pazartesi, 31 Ekim 2016 10:53
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...