Cumartesi, 12 Mayıs 2018 18:58

Milletvekilliği adaylık yarışı

Milletvekilliği aday adaylığı için siyasi partilere başvuru tarihi sona erdi. Siyasi partiler seçmenlerin karşısına çıkaracakları aday listeleri için seçici kurullarını belirledikleri takvime göre çalıştırıyorlar. Milletvekili aday adayları da milletvekili adaylık listelerinde seçilebilecekleri sırada olabilmek için üst düzey performans sergiliyorlar. Dileriz; bu performansları milletvekili seçilebilmeleri halinde, milletvekillikleri sürelerinin sona ermesine kadar devam eder.

Milletvekili adaylık yarışı incelendiğinde her adayın kendini diğer adayların önüne çıkaracağına inandığı faaliyetler içerisinde olduğu görülüyor. Bu faaliyetlerini; sosyal medyadaki paylaşımlar, arabalara posterlerini yapıştırarak yaptıkları geziler ve başvurdukları partilerin yetkililerinin kararlarını etkilemek için referans aramalar gibi sıralayabiliriz. Görünen o ki milletvekili adaylık yarışı artı, eksi ve bütün renkliliği ile milletvekili adaylık listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verileceği 21 Mayıs 2018 tarihine kadar devam edecek.

Milletvekilliği adaylık yarışına giren aday adaylarının donanımları ne kadardır? Toplum bu aday adaylarını aday oldukları takdirde ne kadar destekler? Acaba bu aday adayları geride hoş bir seda bırakabildiler mi? Bu aday adayları toplumda saygınlığı kabul edilen kimlerin referansına sahipler? Milletvekili aday adaylıkları için yapılan bu gibi soruların cevaplarının arandığı süreci yaşıyoruz. Bu süreçte hiç kimse benim yoğurdum ekşi demiyor ancak yoğurdunun tadının ne olduğu da bu süreçte ortaya çıkacaktır ve dahi çıkmalıdır.

Milletvekilliği adaylık yarışında siyasi partilerin seçici kurullarına önemli görevler düşüyor. Bu kurullar siyasetin takım oyunu olduğunu dikkate alırlarsa, futbol takımında olduğu gibi sahada top koşturacak, gol atacak oyuncularını sahaya sürebilirler. Futboldaki takımın nasıl farklı görevlerini üstlenen elemanları varsa, siyaset alanında hizmet verecek milletvekillerinin de üstlenecekleri farklı görev ve sorumlulukları vardır. Bir futbol takımında iki kalecinin yeterli olması gibi ihtiyaç miktarı ve kontenjanları kadar meslek sahibi, birikimli, donanımlı, nitelikli elemanların partilerden milletvekili olması, ülke sorunlarının çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) güç katacaktırTBMM’deki 600 milletvekili milletimizin siyasi anlamda milli takımıdır. Siyasi partiler böyle düşünürlerse takım çalışmasını yapacakları milletvekili adaylarını belirlerken aynı zamanda diğer dünya ülkeleriyle de yarışacak siyasi milli takımı kurmuş olurlar. Nasıl ki Milli Futbol Takımı farklı takımların en iyi oyuncularından oluşuyorsa, TBMM de diğer ülkelerle yarışan siyasi takım, partilerin çıkaracağı nitelikli milletvekillerinden oluşmalıdır. Bu nedenle siyasi partiler milletvekili adaylarını Türkiye’yi diğer dünya ülkeleri ile yarıştırabilecek nitelikte göstermek mecburiyetini ve sorumluluğunu taşımalıdırlar. Milletvekili adayları Türkiye’yi ve dünyayı iyi tanıyan, geçmiş yaşantısında toplumsal sorunlarımızın çözümü için projeler üretmiş, uygulamış, topluma katkılardabulunmuş kişilerden oluşmalıdır. Bu kişilerin milletvekilliği aday adayları arasında seçilip listelere konulması seçici kurulların görevidir. Bu anlamda seçici kişi ve kurallar büyük sorumluluk altındadırlar.

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde ilk defa seçilme yaşı 25’ten 18’e indirilmiştir. Partilerin genç milletvekili adaylarından hangi kriterleri arayacakları ve listelerinde ne kadar yer verecekleri de merak konusudur. Türkiye’nin Milli Futbol Takımı’nda yer alıp milli formayı başarı ile temsil eden genç futbolcular olduğu gibi, elbette Türk siyasetini dünyada temsil edebilecek gençler bu milletin içinde vardır. Bu gençlerin milletvekili listelerinde yer alması, TBMM’nin dinamizmini artırabileceği gibi geleceğimizde etkin görevler alacak millet adamlarımızın da yetişmesi açısından önem arz etmektedir.

Görünen odur ki ülkemizin temel sorunlarından biri eğitimdir. Çıkaracağı yasalarla ülkenin eğitim rotasını belirleme görevi olan TBMM ne yazık ki eğitim konusunda yıllardır sınıfta kalmıştır. TBMM’de donanımlı eğitimci milletvekillerine ihtiyaç vardır. Eğitimin sorunlarını yaşayarak çözüm üretmiş, donanımlı milletvekili adaylarının listelerde yer alması milletimiz için çok büyük ihtiyaçtır.

21 Mayıs 2018 tarihinde siyasi partilerin YSK’ya verecekleri listelerde yer alacak milletvekili adaylarının siyaset alanında Milli Takım’a yakışır nitelikte olmaları milletimizin beklentisidir. Selam ve dua ile…

Mehmet İnkaya

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...