Pazartesi, 19 Ocak 2015 10:20

TÜRK’ÜN İSLAM ÜLKÜSÜ

Merhum S. Ahmet ARVASİ gençliğin en buhranlı dönemlerini geçirdiği dönemde bir başeser yazdı. “Türk İslam Ülküsü”

O karanlık dönemlerde İSLAM demek sıkıntılıydı. Ezan Türkçe’ye çevrilmiş, din eğitimi yasaklanmış, cenazeleri kaldırmakta zorlanılır hale gelinmiş, dedem dağda kurulan bir naylon çadırda ya da ahırda hafızlığını tamamlamış, İstiklal Mahkemeleri’nde birçok insan asılmıştı. Şimdilerde çok gündeme gelmemekle beraber birçok faili meçhul cinayetler işlenmişti.

TÜRK kelimesi ise içi boşaltılmış, kire bulaştırılmış, tektipleştirmenin, cumhuriyet paganizmi ve putperestliğinin, her tür yabancılaşma ve ihanetin adeta tutamağı ve sembolü olmuştu. Yeni TÜRK, ecdadı, imanı ve edebi ile kavgalı, köksüz, “Kâbe Arab’ın olsun, bize Çankaya yeter.” diyen, 1923’te ancak ATA’sı olduğunu zanneden bir fikir fukarası ve zavallıydı.

İşte böyle bir zamanda, totemcilikten ve paganizmden de, sistemin çarpık eğitiminden de neslin kurtarılması gerekiyordu. Bu kaygı ve kavgaya katılan mütefekkirlerden biriydi S. Ahmet ARVASİ. Sentez olmazdı, Çünkü İslam İlahi, Türklük beşeriydi. O da “Türk İslam Ülküsü” dedi. Şimdilerde kanımca maalesef artık “Kürt İslam Ülkücüleri!” de var. Bu tanımlarda TÜRK ya da KÜRT ya da ARAP, ACEM vs. İslam’ın önünde olduğu sürece sorun var. Bu tanımlar hep fitne sebebi.

Peki, “Türk’ün İslam Ülküsü”?

Öncelikle TÜRK kelimesi ile barışalım.

Türk, Barbar ve tecavüzcü, hırsız ve yağmacı Batı ve Haçlı taarruzlarından Medeniyetimizi, İslam Dünyası’nı ve Asya’yı asırlarca koruyan İslam’ların ortak adıdır. Selçuklu Ordularının adıdır, Türk. Kürt Selahaddin Eyyübi dedemizin Kudüs’ü fetheden ordularının adıdır Türk. Çanakkale’de, Viyana’da, Kanal’da, Galiçya’da dikilen milletin adıdır Türk. Hatta Hindistan’ın bağımsızlık savaşına gönderilen taburların adıdır, Türk.

Türk, Anadolu’yu mazlumlar için sığınılacak yuva, ana rahmine döndüren Milletin adıdır. Adını Türk’ten almıştır. Bu doğru. Ama bir ırkın adı değildir Türk.

İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad dedi ya; “Türkler, Asya’yı 600 yıl barbar Batılılardan korudular.” Kim bu Türkler? Bu coğrafyanın Müslüman Halkların…

Yakın siyasi ve entelektüel geçmişimize bakın. Osmanlı’ya kadar Türk Ortadoğu ve Önasya Müslümanlarının ortak adıydı. 1940’lara kadar sistemin sopası ve 21. Yüzyıl paganizminin sembolü olarak kullanıldı. Sonraki yıllarda yerli uyanışın tutamağı oldu. 1980’lerden günümüze kadar maalesef, tüm kesimlerin reddettiği ve küçümsediği bir tanım.

Solcu musun? Ne kadar çağdaş olduğunu göstermek için Türk’ü ve değerlerimizi aşağıla. Şeriatçı ya da İslamcı mısın? Türk’ü reddet, “ırkçılık” de. Pirim yaparsın. Milliyetçi misin? Sistemin içini boşalttığı boş Türk’ü savun. Kürtçü müsün? Türk’e küfret. Tüm bunları kendi yapıları içinde yaparak yüceldi insanlar. Evet, bu menfi duruşların hepsi bölücü nitelik taşır ve fitnecidir. Oysa gerçek manada TÜRK tanımı birleştiricidir. Çünkü Türk, İslamcıdır. Medeniyetimizin asırlarca nöbetçisi ve muhafızıdır. Irkçı değildir. Sosyal bir tanımdır. Dini birliği, sonra medeniyet birliğini ve tarihi bağları önceler.

Türk, ırkçı olsaydı, yönettiği topraklarda en başta Kürt kalmazdı, Arap kalmazdı, Ermeni, Rum, Arnavut vb. kalmazdı. Oysa Müslüman Türk, Kürt’le yaşadığı bölgelerde, Kürtleşmiş, Arap’la yaşadığı bölgelerde Araplaşmıştır. İslam olan topluluklara karışmakta bir sakınca görmemiştir. Ancak gayr-i Müslim topraklarda ise İslamlıkla birlikte Türklük iddiasını korumuştur. Türk Milleti’ne ırkçı diyen müfteridir.

Türk’ün İslam Ülküsü’nün özünde; İ’lay-ı kelimetullah vardır. Yani Allah (CC)’ın emirlerini, Yaşamak, yaymak, yaşatmak ve yüceltmek idealidir. “Allah uğrunda nasıl cihâd etmek gerekiyorsa, öyle cihâd edin! O sizi seçmiş ve dinde üzerinize hiçbir zorluk kılmamıştır. Babanız İbrâhîm’in dîninde de (böyleydi). O (Allah), gerek daha önce(ki kitablarda), gerekse bunda (Kur’ân’da) sizi 'Müslümanlar' diye isimlendirdi ki, peygamber(iniz) size şâhid (örnek) olsun ve (siz de) bütün insanlara şâhidler (örnek) olasınız! Öyle ise namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve Allah’(ın dînin)e sımsıkı tutunun! O sizin Mevlâ’nızdır. İşte O ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır!” Hac:78

Ayrıca Türkçü’ler de şunu bilmelidir. Türk, İslam ile Türk kalmıştır. İslam olmayan kaç Türk “Biz de Türk’üz” diyor?

Cumhurbaşkanımız’ın medeniyetimizi ihya gayretlerini yürekten destekliyoruz. TRT’nin Diriliş, Filinta vb. dizilerle yapmaya çalıştığı çalışmaları ilgi ile izliyoruz. Bu arada yayından kalkan “Kızıl Elma” dizisi yeniden yayınlanmaya devam ederse memnun oluruz.

Cumhurbaşkanımız, 16 Türk Devleti’ne coğrafyamıza emek veren diğer hükümdarlıkları da, Memluklar, Eyyübiler, Safaviler gibi eklemelidir. Safaviler’e şerh koyanlara diyeceğim şu dur. Geçmişin kavgalarını bırakın. Bu gün Safaviler’i ecdad bilen Şii Azeri Türkleri, Anadolu Aleviliği ve Kızılbaşlığını salt Alevi açılımı ile kucaklayamazsınız. Dış Kürtleri, dış Türklerle aynı görmez ve politikalarınızı böyle uygulamazsanız, Anadolu’daki bölücülüğü dışarıdan kuşatamazsınız. Unutmayın ki, kendi sorunlarınızı da çevre coğrafyadaki kavgaları da ancak maziyi bütünü ile kucaklayarak çözebilirsiniz. Türk’ün İslam Ülküsü de bunu gerektirir.

 

(E) Yb. Halil MERT
Strateji ve Yönetim Uzmanı

 

Halil MERT

(E) Topçu Yarbay

Strateji ve Yönetim Uzmanı

https://www.youtube.com/user/81mert1 | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...