Çarşamba, 30 Mayıs 2012 12:46

Darbeleri Araştırma Komisyonu ve ASDER 'in Görevi

Değerli Arkadaşlarım,

Ülkemizin geleceğine yön verecek önemli faaliyetlerin yürütüldüğü bir süreci birlikte yaşıyoruz.

Bu faaliyetlerden biri de Nisan ayı içinde teşekkül ettirilen, “TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma” Komisyonudur.

27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 Darbelerini araştıracak üç alt komisyon halinde çalışacak bu Komisyonun kuruluş amacı, 1960 ’dan günümüze kadar vuku bulan Askeri darbelerin, sosyal, ekonomik, askeri ve siyasi sebep ve sonuçlarını 4:6 aylık geniş bir zaman içinde inceleyerek, hazırlayacakları geniş bir raporla toplumu bilgilendirecek, darbelerde ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi ve tekrar darbe ortamına girilmemesi için öneriler ortaya koyacaktır.

ASDER bütün mensupları ile, böyle bir araştırma Komisyonunun oluşturulmasından son derece memnuniyet duymakta ve bu komisyona elinde mevcut her türlü belge ve bilgi ile yardımcı olmayı, üzerine düşen tarihi bir sorumluluk olarak görmektedir.

ASDER, Gerek başlatılan 28 Şubat Soruşturmasına ve gerekse yeni kurulan “TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu” na müdahil ve yardımcı olmak için ön çalışmalarını yapmış, müdahillik için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Baş Savcılığına suç duyurularına başlamış ve bu girişimini sürdürmektedir.

Araştırma Komisyonunun çalışmalarına ASDER olarak katılmanın esas ve usullerini istişare etmek üzere, 28 Şubat Darbesini Araştırmakla görevli Alt komisyonunun Üyesi M.V. Sn. Feyzullah Kıyıklı davet edilmiş ve davetlimizin de katılımı ile 28 Mayıs 2012 tarihinde, ASDER Yönetim Kurulu faydalı ve verimli bir toplantı yapmıştır.

Bu toplantıda, Araştırma Komisyonunun üzerlerine aldıkları görevin yerine getirilmesi için, ASDER ve Mensuplarını önemli bir muhatap olarak kabul ettikleri öğrenilmiştir.

Bu bakımdan ASDER ’i iki sorumluluk beklemektedir. Birisi, Darbelerin aydınlatılarak yeniden darbe ortamına düşülmesini önleyecek tedbirlerin tespit edilmesi; diğeri de darbe mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için alınacak tedbir ve yasal düzenlemelerin belirlenmesidir. Aslında ASDER her iki konuda da, bu güne kadar üzerine düşeni en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde bulunmuştur.

Ama Yasama organı, ilk defa böyle geniş bir araştırma içine girmiştir. Kısa bir süre içinde de, ASDER Mensuplarından seçilmiş arkadaşları, ellerindeki bilgi ve belgelerle, Komisyona davet edeceklerdir.

Bunun için;

1. Bütün arkadaşlarımız, görevde bulundukları süreyi veya sonrasını kapsayan, şahıslarını veya Silahlı kuvvetlerin genelini ilgilendiren, darbenin gerekleri olarak uygulamaya konan bütün belgelerin birer fotokopisini en kısa zamanda ASDER Genel Merkeze, mail ile veya posta ile ulaştırmalıdır.

2. Belgesi olmayan olaylarla ilgili olarak, mümkünse aynı birlikteki diğer arkadaşları ile birlikte, mümkün değilse münferiden, yer, zaman, şahıs, emrin altındaki imza sahibi, emre muhatap ve şahit olabilecek kişileri de belirtmek suretiyle, hazırlanacak tutanağı da ASDER Genel Merkeze göndermelidir.

3. 28 Şubat Soruşturmasına müdahillik dilekçesi vermeyen arkadaşlarımız da hazırlıklarını bir an önce tamamlayarak, Soruşturmaya müdahil olmalıdırlar.

4. Kendini mağdur kabul eden bütün arkadaşlarımız, haksızlığa sebep olan en yakın amirinden başlayarak sıralı sicil amirleri ve YAŞ Üyeleri hakkında, talebi bir lira da olsa, manevi tazminat davası açmalıdırlar.

5. ASDER Genel Merkezde oluşturulacak bir komisyon, gelen belgeleri değerlendirerek tasnif edecek, belgelerle birlikte, tespit edilen arkadaşların Araştırma Komisyonuna bilgi vermelerini sağlayacaktır.

Değerli Arkadaşlarım,

TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunun çalışmasına ve 28 Şubat Soruşturmasına yardımcı olduğumuz nispette, mağduriyetlerin giderilmesinin kolaylaşacağı unutulmamalıdır. Biz üzerimize düşen görevi bihakkın yaptıktan sonra da siyasilerin üzerine düşeni ancak yapacakları, hiç bir şekilde göz ardı edilmemelidir. 6191 Sayılı Yasa çıkmış ise, ASDER geçmişte üzerine düşeni fazlasıyla yaptığı içindir. Görevimizi yapalım. Başkalarından görevlerini yapmalarını istemekte yüzümüz olsun.

Bu safhada, diğer darbe mağdurları ve onların çatı kuruluşlarının da;  ASDER ile paralel hareket ve faaliyetlerini ASDER ile istişare ederlerse, kendi mağduriyetlerinin  de daha erken giderilebileceğinin bilinci içinde olmalarını umarız.

TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyon Üyesi Sn. Feyzullah Kıyıklı ile yapılan toplantıya ait bazı fotoğrafları da ekte gönderiyorum.

Adnan Tanrıverdi

Emekli Tuğgeneral