Pazartesi, 22 Ocak 2024 14:21

Bizim Filistin'de ne mi işimiz var?

Devam etmekte olan Gazze savaşı nedeniyle bir kısım çevreler ve kişiler: 

“Bizim Filistin'de, Suriye'de, Irak'ta ne işimiz var?” diyorlar. Oysa tarih, insan hafızası için ikmal deposudur. 

Dün bir kısım topraklarımızı kaybetmiş olabiliriz ve Kudüs başta olmak üzere Hayfa, Akka, Eskalan, Şam, Halep ve daha nicelerini de kaybettik. Bu kayıp, oralara tekrar ilgi gösteremeyeceğimiz anlamına gelmez. 

Keza bu ifadelerimden O Topraklarda emperyal planımız olduğu anlamı da çıkartılmamalıdır, ama şu gerçek ki;400 yıl Osmanlı'nın yönetiminde kalan bu topraklar huzur ve sükûn içerisinde oldu. Hristiyan, Yahudi ve Müslümanlar birlikte yaşadılar. Doğuş kilisesi, Mescid-i Aksa ve yine Mescid-i Aksa'nın kıble duvarı önündeki Müslüman mezarlığı, Zeytindağı eteklerindeki Yahudi mezarlığı, her iki mezarlığın ortasında Hristiyan Ortodoks kilisesi bu üç din mensuplarının da birlikte yaşadıklarının işareti değil mi? 

Bu sebeple: bugünde Türkiye'nin Osmanlı bakiyesi bir ülke olması nedeniyle Filistin’e de, Suriye'ye de, Irak'a da Libya’ya da ilgi göstermesi tabiidir, Ülkemizin, öncesinde Osmanlı Hakimiyetinde bulunan  topraklarda meydana gelen ve gelebilecek hadiselere karşı 'Adam sen de..' deme lüksü yoktur. 

Tıpkı Bosna, Kosova, Libya, Azerbaycan-Karabağ’da meydana gelen ve gelebilecek hadiselere karşı duyarsız kalmadığı gibi, Filistin meselesine de duyarsız kalamaz, kalmamalıdır.

Aksa Tufanı sonrası başlayan Gazze-İsrail ya da, Hamas-İsrail Savaşı bütün hızıyla devam etmekte, İsrail Gazze'yi kuşattığını iddia ediyor. Hamas'ı bitirmesinin an meselesi olduğunu söylüyor. Ne var ki savaşın devam ettiği saha bunu doğrulamıyor, kendisi bitmek üzere ama kabullenmiyorlar, kabullenmeyecekler..!

İsrail bu gidiş ve strateji ile hiçbir zafer kazanamaz. Zaten şu anda İsrail kabine üyeleriyle askerler arasında tam bir itimatsızlık ve kavga hâkim. Elbette zaferi sahiplenen çok olur, lâkin hezimeti-mağlûbiyeti kimse kabullenmek istemez.
İsrail kuruluşundan bu yana ikinci ve büyük bir hezimeti yaşamakta. Birincisini Temmuz 2006'da Hizbullah-İsrail savaşında yaşadı. İkincisi de bu devam eden savaş ve Hamas-İsrail Savaşı'nın mağlubu kesin belli, İsrail, ABD ve diğerleri; Galibi ise inşallah Filistin olacak, 

Bu savaş; insanlıktan nasibini alanlar ve almayanların, şehadeti mutluluk görenlerle ölümü felaket görenlerin savaşıdır. Bu savaş dünya insanlığının sınavı olan bir savaş. 

Ülkemiz içinde bazı çevrelerin; Türkiye'nin Filistin'de ne işi var çıkışının yanı sıra, Türkiye niçin Filistin'e, Gazze'ye yardım yapmıyor diyenler de var. Bir Hamas yetkilisinin: 'Şu anda bize en çok yardım eden ülke Türkiye'dir.' sözünü hatırlatmak isterim. 

Değerli Dostlar; Devletlerin de mahremiyeti vardır. Her yaptığını ve yapacağını herkesle paylaşmaz, ama Şu gerçek ki Bu savaşta devlet ve millet olarak safımız net; Türkiye-Hamas, Türkiye-Filistin ilişkilerini görmek isteyenler yetkililerin söylediklerinin satır aralarına bakmalarını tavsiye ederim.

 

Mehmet Kanmaz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...