Pazartesi, 12 Temmuz 2021 10:44

ASDER BASIN AÇIKLAMASI: Mağduriyetleri Gidermeyen Darbe Yargılamaları Eksiktir

 

 

1. 28 Şubat Darbe Davası ile ilgili Yargıtay kararını vermiştir. Bu karara göre;

A. Aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 generalin rütbeleri sökülmüş ve müebbet hapis cezası ile tecziyeleri onaylanmıştır.

B. Darbeye gizli ittifak ve darbecilere yardım suçlarından dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve EDOK Komutanı İzzettin İyigün’ünde aralarında bulunduğu 16 üst düzey görevliler hakkında verilen kararın bozulmasına ve yeniden yargılanmalarına,

C. 37 sanığın berat kararlarının onanmasına, karar verilmiştir.

 

Bu karar ile 28 Şubat Postmodern darbesi mahkeme kararıyla tescillenmiş ve darbeyi gerçekleştirilenler MÜEBBET HAPİS cezası ile cezalandırılmışlardır. Bu kararı ülkemizin geleceği ve darbe geleneğinin sonlandırılması açısından önemli görmekteyiz.

 

2. Davada, suçtan doğrudan doğruya zarar görenler, 28 Şubat darbesinin hedefleri arasında yer alan kişilerdir. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye alınmaması, başörtülü öğrencilerin üniversitede okutulmaması, başörtülü memurların memuriyetten atılması, 28 Şubat darbesini gerçekleştirenlerin ana hedefleri içerisinde yer aldığından, 28 Şubat darbe sürecinde, başörtüsü nedeniyle üniversiteden ilişiği kesilen, başörtüsü nedeniyle kamu görevinden atılan, irtica gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılan subay ve astsubaylar, bu suçtan doğrudan doğruya zarar görenlerdir.

Darbeden çok ağır bir şekilde etkilenen yukarıdaki kişileri yani müştekileri yok sayarak doğrudan doğruya zarar görmedikleri ve bu nedenle davaya katılma haklarının bulunmadığına karar verilmesi gerçeğe taban tabana zıttır ve bir haksızlıktır.

Bu şekilde bir karar adaletle bağdaşmadığı gibi, mağdurları yaralamakta, darbecilerin yanına kar kalmaktadır. Sanıkların, darbe girişimini gerçekleştirebilmek için BÇG vasıtası ile kendilerine karşı çıkabilecek, darbeyi engelleyecek kişileri YAŞ ve Kararname ile saf dışı bıraktıkları, TSK’lerinden ayırma işlemine tabi tuttukları bir gerçektir.

YAŞ ile ayrılan kişilerden, belge ve bilgi bulunmadan hakkında işlem yapılanlara 2011 yılında çıkan bir yasa ile emsalleri gibi emeklilik, kimlik ve silah taşıma hakları verilmiştir. Dolayısı ile 28 Şubat darbe davasına katılan ve müştekilerin suçtan doğrudan doğruya zarar gördüğü açıkça ortaya çıkmıştır.

 

3. Davada katılan durumunda bulunan kişiler, haklarında verilen bu kararı adalete uygun görmemektedirler. Bu malül kararla ilgili her türlü itiraz ve yargı yolunu sonuna kadar kullanmaya kararlıdırlar.

 

Darbeci olduğu mahkeme tarafından tescil edilerek mahkum edilen kişilerin mağdur ettikleri binlerce kişi, mahkeme önüne çıkarılarak yargılanmak istemekte, haklı olduklarının mahkeme tarafından tescil edilmesini beklemektedirler.

 

Çıkarılacak bir yasa ile, ya bu kişilerin mahkeme önüne çıkmaları için önleri açılmalı veya haklı oldukları tespit edilenlerin hakları, mahkemelerce göreve dönen ERGENEKON, BALYOZ, CASUSLUK DAVALARI’nda mağdurların hakları ne şekilde verilmiş ise 28 Şubat davası mağdurlarına da verilmelidir.

 

Darbe mağdurları Adaletin bir an önce gerçekleşmesini beklemektedir.

 

 

 

Mustafa HACIMUSTAFAOĞULLARI

Asder Basın Sözcüsü 

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...