Salı, 06 Nisan 2021 00:29

Darbecilere Karşı "Darbeci Kardolaşma Nasıl Önleniri" Masaya Yatırdık

 

Darbeci Girişimlerin Önünü Kesmek Üzere “Darbeci Kadrolaşma Nasıl Önlenir” konulu konferans ile milletimizi bilgilendirmiştik

 

27 Şubat 2021 tarihinde Üsküdar Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirmiş olduğumuz ASSAM-ASDER E  KONFERANS’ta Türkiye’nin bir daha darbe ile karşı karşıya gelmemesi için kadrolaşmanın nasıl önleneceğini masaya yatırdık. 

Asder Genel Başkanı Prof.Dr.Nevzat TARHAN: “Darbeler uyur ama ölmez” diyerek darbelerin önlenmesi için tedbir alınmasının önemine işaret etti. Tarihten aldığımız derslerle geleceğe doğru adımlarla ilerlemek, başarı hırsı, hamaset ve cengaverlik duygusu ile değil akılla ve istişare ile olur. Böylece siyasi körlük oluşmaz. Dedi.

Nevzat Tarhan: “En kötü senaryoyu düşünmek lazım

Darbenin politik psikoloji ayağına dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Politik psikoloji şu açıdan önemli; en kötü senaryoyu düşünmemiz lazım. İyi senaryoda silahlı kuvvetler birçok ölçüde kendini yeniledi. Ama tek senaryo olmaz. En kötü senaryoları da göz önüne alıp ama daha sonra en iyi senaryoya odaklanıp yolumuzda ilerlememiz lazım. 

Tarhan: “Türkiye’nin içindeki bir yapıya darbe yapma imkân ve kabiliyetinin verilmemesi lazım”

15 Temmuz 2016 öncesi darbe olması ile ilgili tüm imkân ve kabiliyetler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İmkân ve kabiliyetler onlarca senede oluşur ama niyet bir günde değişebilir. Türkiye’nin içindeki bir yapıya darbe yapma imkân ve kabiliyetinin verilmemesi lazım. Şu anda Türkiye’de darbe yapabilme imkân ve kabiliyeti olan neler var, bunun masaya yatırılması gerekiyor. 15 Temmuz’dan sonra Ergenekon davalarının aslında bir derin devlet davaları olduğunu fark ettik. Derin devletin devleti ve karar vericileri etkileyerek darbe yaptırması ve müdahaleler etmesi vardı. Fakat 15 Temmuz’dan sonra derin devleti FETÖ’nün ele geçirdiğini anladık. Özel Harp Dairesini de aynı şekilde bu yapılanma ele geçirmiş. 15 Temmuz’dan sonra Özel Harp Dairesi’nden FETÖ yapılanması içinde bulunanlar büyük ölçüde temizlendi ama onların yerine kimlerin geldiğinin düşünülmesi lazım. Onların yerine darbeci ideolojiye sahip kişiler mi geldi bunu bilmiyoruz. Bu önemli bir soru işareti” diye konuştu.

Adnan Tanrıverdi: Millet iradesine sahip çıkması lazım.

“Geçmişte olmuş darbelerden alınan sonuçlara göre tedbirler alınmıştır ve mevzuat vardır. Tabii ki bu demek değildir ki bu takipten vazgeçelim. Sivil toplum kuruluşları ve halkımız mutlaka milli iradenin yanında olacak. Yani herhangi bir darbeye pirim vermeyecek. Milletimizin iradesine sahip çıkması lazım. Millet kendi seçtiği kadrolar tarafından yönetilmek ister. Buna müdahaleyi kabul etmez” dedi.

Metin Külünk: Ülkemize gelecek tehditlere karşı sivil anayasa ile birlikte yeni bir yapılanma ihtiyacını konuşmamız gerekir.

“Önümüzdeki süreçte devletin bağımsızlığı, varlığı, bu topraklardaki bekamıza yönelik, meşruiyet sınırlar içerisine gizlenmiş olsa da olmasa da gelebilecek tehditlere karşı yeni sivil anayasa ile birlikte, anayasayı koruma teşkilatı başlığında doğrudan devletin güvenliğini ilgilendiren varlığını ilgilendiren tehditlerde ve tehlikelerde müdahale edecek bir yeni yapılanma ihtiyacını konuşmamız gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

Kazım Uysal: Darbeci zihniyet virüse benzer.

“Bu darbeciler ve darbeci zihniyet virüse benzer. Mutasyon geçirirler. Öyle bir mutasyon geçirirler ki yöntem değiştirirler ve hastalık yapma seviyeleri artar. Beklenmedik zamanda yakalarlar ve maalesef hazırlıksızsak eğer immun sistemimizi savunma sistemimizi güçlendirmemişsek hasta ederler. Hatta öldürebilirler” dedi.

Mustafa Hacımustafaoğulları: “Sosyal huzursuzluk ve kaos ortamları darbeciler için bulunmaz nimettir.”

“Milli iradeyi temsil eden siyasi iktidar da milleti temsil eden bu devletin en üst gücüdür” dedi. Darbelerin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınacağını belirten Hacımustafaoğulları, temkinli ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Emekli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları, siyasi istikrarsızlık dönemlerinin darbelerin en önemli gerekçesi olduğunu kaydederek “Sosyal huzursuzluklar, kaos ortamları onlar için bulunmaz nimet olmuştur” dedi.

Ayrıntılar:

https://www.asder.org.tr/basili-medya/6100-prof-dr-nevzat-tarhan-dersler-cikarirsak-olaylar-tekerrur-etmez

E Konferans Videosu

https://www.asder.org.tr/gorsel-medya/6102-assam-asder-e-konferans

 

ASDER 

 

Son Düzenlenme Salı, 06 Nisan 2021 00:37
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...