Pazartesi, 20 Şubat 2023 14:18

Para basma hikayesidir nedir?

ABD deki altina karşilik para basma yani Brettonwood sistemi 1971 yılında terk edilmiştir. Yani sadece ABD altına dayalı para basma işini yapardı. Başka dünyada örneği yoktur.
Kısaca devletler hep karşılıksız para basarlar. Türkiye dahil.
Sadece Merkez bankasına bu yetki ve senyoraj verilmiştir. Enflasyon un en önemli sebebi bu karşılıksız para basma hikayesidir.
Dolar ve Avro rezerv para olduğu için enflasyon  çok yüksek olmuyor. Bu nedenle ABD ve Avrupa Birliği son iki üç yılda o kadar çok para bastı ki neredeyse mevcut para emisyonunun 10 katı para piyasaya sürüldü. Ama enflasyon en fazla yüzde 10 oldu.
Faiz, tahvil, altın karşılığı para basma sözü bir şehir efsanesidir. Böyle bir sınırlama yoktur.
Eğer çok para basarsan para pul olur.
Ornek verelim. Bir zamanlar Almanya'daki bir çanta dolusu milyonlarca Mark ile bir ekmek alınıyordu. Türkiye de de bir milyon lira ile tuvalete gidilebiliyordu.
Demek ki para basmakla ekonomi düzelmez.
Peki nasıl düzelir ve ekonomi sağlıklı bir zemine oturur?
Serbest piyasa düzeni sayesinde ekonomi güçlenir ve sağlıklı bir yapıya kavuşur. İslam uygarlığı buna şahittir. Abbasi başkenti Bağdat yüzyıllarca dünyanın ekonomi başkenti olmuştur.
Çünkü para serbestliği sever. Serbest bölgelere doğru akar. İş ve istihdam Serbest ülkelerde çoğalır.
Bunun tam tersi olan devletçi, oligarsik, krallik ve komünist sistemlerde ise para ve sermaye kaçacak ülke arar. Serbestliği bulduğu yere koşarak gider. Vahşi Batı ve Amerikaya göç bunun hikayesidir.
Serbest piyasanın en güçlü düşmanı faizdir. Gucluyu daha güçlü zayıfı da daha zayıf yapar. Gelir dağılımını bozar. Tam bir felaket olup neredeyse  bütün semavi dinler ve siyasi düşünce akımları faizi yasaklamışlardir. Yahudilikte dahi faiz haramdır.
Faizin düşmanı ise zekât tir.  Zekât, zenginle fakiri dost yapar. Sermaye düşmanlığını önler.
Kıssadan hisse budur ki;
İslam; Asri Saadet döneminde bütün kuralları ile yaşanmış ve örnek bir medeniyet ortaya çıkarmıştır. İnsanlar Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselam’in hayatını ve icraatlarını öğrenmeli ve gösterdiği ilkelere yani sünnete uygun davranışlar göstermelidir. Aksi takdirde burnu pislikten kurtulamaz, vesselam...
...
Dr.Vehbi KARA

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...