Pazartesi, 07 Ağustos 2023 12:34

Hedef 1 milyon Suriyeliyi geri göndermek

TÜRKİYE düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi konusunda çok kararlı bir politika yürütüyor.

Bu yıl içinde artı 1 milyon Suriyeli sığınmacı daha geri gönderildi. Düzensiz göçle mücadele konusunda İstanbul Valisi Davut Gül ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın çabaları sonuç vermeye başladı. Davut Gül, “Kısa süre içinde düzensiz göç İstanbul’un gündeminden çıkacak” dedi. Bakan Yerlikaya, “Ekim-kasım aylarında düzensiz göçle ilgili farklı şeyler konuşacak noktaya ulaşacağız” demişti. İstanbul pilot bölge olacak ama ekim ayından itibaren Suriye’ye geri dönüşlerin hızlanması bekleniyor.

HALEP’E DÖNÜŞ

Bunun için Erdoğan-Esed görüşmesi önemli olacak. Çünkü öncelik briket evlerden ziyade Suriyelilerin kendi evlerine dönüşünü sağlamak. Bizdeki Suriyelilerin önemli bölümünü Halep’ten gelenler oluşturuyor. Onların Halep’e güvenli bir şekilde dönüşünün sağlanması ve verilen güvencelerin takip edilmesi gerekiyor. Bu insanlar rejimin ve terör örgütlerinin kucağına bırakılamaz. O nedenle Türk ve Suriye askerinin koordinasyon içinde olacağı güvenlik noktaları oluşturulması gerekiyor.

KIRMIZI ÇİZGİ

Suriye rejimi ön şart olarak Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgesindeki Türk askerinin çekilmesini ileri sürüyor ama bu son şart olur. Suriye topraklarındaki askeri varlığımız bizim müzakereye açık olmayan kırmızı çizgimiz.

PUTİN ZİYARETİNDEN NE BEKLENİYOR

UKRAYNA Devlet Başkanı Zelenski’nin şov yapmak için Türkiye’den giderken Azov Taburu komutanlarını yanında götürmesi, İsveç’in NATO üyeliğine onay vermemiz, Rusya’nın tahıl koridorundan geri çekilmesi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti üzerinde soru işaretleri oluşmuştu. Buna bir de Putin’in savaş başladıktan bu yana Çin ve Hindistan dışında Rusya dışına çıkmaması ve savaş halindeki bir ülkenin devlet başkanı olarak suikast endişesi taşıması eklenince Putin ziyareti bir bilmeceye dönüşmek üzereydi. Bu belirsizliği ortadan kaldıran ilk adım Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in telefonla görüşmesi oldu. Beklenenden sıcak ve verimli geçen bir görüşme olduğu söylendi. İkinci adım ise Putin’in Türkiye’yi ziyareti olacak.

AĞUSTOSUN SON HAFTASI

Bütün dünyanın gözünün bu ziyaretin üstünde olacağından kuşku yok. Putin’in ağustosun son haftasında Türkiye’de olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le görüştükten sonra BM Genel Kurulu için ABD’ye uçacak. Erdoğan eğer BM toplantısı için gideceği ABD’de Başkan Biden’la görüşürse kısa süre içinde hem Putin’le hem Biden’la görüşen tek dünya lideri olacak.

GÜNDEM NE OLACAK

Peki Putin’in ziyaretinde masada ne olacak?

1- İlk sırada Tahıl Koridoru geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus tahılının yoksul Afrika ülkelerine Türkiye’de buğday haline getirildikten sonra gönderilebileceği teklifinde bulundu. Putin’in Tahıl Koridoru’nda bir jest yapması bekleniyor. Şık olur.

2- İki ülke arasındaki ticari ilişkiler.

3- Zengezur Koridoru ve Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkiler.

4- Suriye konusu.

ESED’LE GÖRÜŞME

Suriye ile ilişkilerin artık devlet başkanı düzeyine yükseltilmesi öngörülüyor. Hakan Fidan’ın MİT Başkanlığı döneminde istihbarat servisleri arasında kurulan ilişki Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşmesiyle sonuçlanmıştı. Nisan-mayıs aylarına Erdoğan-Esed görüşmesi öngörülüyordu. Olmadı. Esed’in seçimleri Kılıçdaroğlu’nun kazanacağı düşüncesi mi etkili oldu bilemiyorum. Erdoğan seçimden zaferle çıkınca başta Biden olmak üzere dünya liderleri tebrik etmek için sıraya girmişti. Esed yaptığı hesabın yanlış olduğunu anlamıştır. Ama önünde ikinci bir fırsat var. Eğer Esed-Erdoğan görüşmesi gerçekleşirse iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi açısından kritik bir eşik aşılmış olur. Buna en çok Esed’in ihtiyacı var.

 

Abdülkadir Selvi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...