Pazar, 14 Ocak 2018 14:57

İDLİP'TE NELER OLUYOR?

Bir kere hiç iyi şeyler olmuyor.Bunun farkına varmalıyız.
*
2015'te 4 gün süren çatışmalar sonucu muhaliflerin eline geçen İDLİP muhaliflerin kontrolündeki en büyük toprak parçasıdır.
Suriye’de yaşanan iç savaş sırasında en çok acı ve yıkımın yaşandığı kentlerden biridir İdlip. Ele geçirildikten sonra savaşın daha şiddetli yaşandığı iç bölgelerden İdlib’e milyonlarca insan göç etti.
*
İdlib’de çatışmaların yükselmesi ve ateşkesin bozulması Türkiye’ye yeni bir göç dalgası oluşturacağından endişe edilmektedir.
*
Öte yandan ,İdlib’in kuzeydoğu sınırında yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011 yılından bu yana PYD/PKK terör örgütünün elinde bulunuyor.Irak’tan başlayıp Akdeniz’e uzanan bir koridor açmaya niyetli ABD/PYD’nin bu amacını gerçekleştirmesi için İdlib’in bir bölümünü alması gerekmekte. 
*
Türkiye, Rusya ve İran, 2017'nin Eylül ayında Astana'da, çatışmasızlık bölgesine 500'er asker gönderme konusunda uzlaşmıştı.Bu üç ülke garantörlük anlaşması imzalamıştı.Rusya, İdlib çevresinde, Türkiye ise kent merkezinde güvenliği sağlayacaktı.ERDOĞAN-PUTİN zirvesinin ardından askerlerimiz İdlib'e gönderilmişti.
*
Rusya , Ahraru’ş Şam Hareketi (AŞH) 
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öne sürerek ve iki grup arasındaki çatışmanın grupları yıpratmasından da yararlanarak İdlip'i kontrol etmek istedi.Esed ve İran destekli Şebbihalar karadan Rusya ise havadan İdlib'e saldırıya geçtiler.
*
Ebu Zuhur havalimanı bölgesine saldıran Rusya ve Esed'in amacı, bir yandan bölgedeki muhalifleri tamamen yok etmek, bir yandan da Türkiye'nin PKK/PYD'ye yönelik Afrin operasyonunu geciktirmektir.
*
Ayrıca;Halep'le güney idlip’te ki Esed güçlerini birleştirmek,
güney Halep ile Doğu Hama’yı birbirine bağlayan geçiş noktasını kontrol altında tutmak istemektedir.
*
Bugüne kadar gerçekleştirilen ASTANA görüşmeleri ve SOÇİ kongresinde alınan kararların boşa çıkması anlamına gelmektedir. Anlaşılan o ki İran,Rusya ve Esed bu süreçleri zaman kazanmak için kullanmış.
*
Bu saldırılar sonrası 16 köyü ele geçirip Ebu Zuhur havalimanının 1 km yakınına kadar gelen güçler muhaliflerin karşı taarruzu üzerine 13 köyü tekrar geri aldığı ifade ediliyor.
*
TÜRKİYE,kısa vadede İdlip'i rejim ve destekçilerine teslim etmemeli,AFRİN'de ki YPG hakimiyetine son vermelidir.

Selam ve sevgilerimle...


Son Düzenlenme Pazar, 14 Ocak 2018 15:14
Nejat ÖZDEN

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...