Çarşamba, 03 Mayıs 2017 11:54

Dostum, Kardeşim Pakistan...

Dostum, Kardeşim Pakistan…

Harekette birlik olmazsa, fikirde birlik faydasızdır.

Muhammed İkbal

İHH nın organize ettiği 2017 Yetim Dayanışma Günleri kapsamında güzel insanlarla birlikte altı günlük yolculuğumuzda Kardeş ülke Pakistan’a uçuyoruz. Yaklaşık 5,5 saatlik bir yolculuktan sonra sabaha karşı başkent İslamabad’a ulaşıyoruz.

Pakistan İslam Cumhuriyeti dört eyaletten oluşmaktadır. Her eyaletin kültürü, dil yapısı, etnik kökenleri ve yaşantıları farklıdır. 796 bin km2 kare yüzölçümü ve  200 milyon nüfusu ile, dünyada en çok Müslüman bulanan ikinci ülkedir. % 95 i Müslüman olan ülkede % 5 i diğer dinlere mensuptur. Ülkede Urduca ve İngilizce konuşulur. Nükleer silaha sahip tek Müslüman ülke olan Pakistan’da ordunun tamamı profesyonel olup, istihbarat ve güvenlik ön planda tutulmaktadır.

Bizi İHH nın Pakistan’daki partner kuruluşu olan Khubaıb Foundation (Hubeyb Vakfı) yetkilileri karşıladı. Vakıf Başkanı Av. Nedim AHMED Bey; mütavazi hali, coşkulu çocuk sevgisi, yetim aşkı, yardımseverliği, gayreti ve çalışkanlığı ile bölge insanının gönlünde taht kurmuş bir kişilik.

Başkente yaklaşık 100 km mesafedeki Haripur’da bulunan Hubeyb Koleji ve Darul Erkam ve Bursa Emir Sultan Yetimhanelerini ziyaret ettik. 150 dönüm arazi üzerine kurulan okulda yaklaşık 1500 öğrenci eğitim görmekte, 450 yetim barınmaktadır. Yatakhaneleri temiz ve düzenli, yaşlarına göre planlama yapılmış, küçük yetim çocukların yatakhanelerinde anne belletmenler kalmaktadır. Çalışma odaları, mescit ferah ve güzel dizayn edilmiş. Her türlü sporu yapabilecek spor sahaları ile büyük bir kapalı  spor salonu bulunmaktadır. Geniş arazide inek çiftliği bulunmakta, çocukların süt ihtiyacı bu çiftlikten karşılanmaktadır. Tavus kuşu, at, güvercin gibi hayvanlar çocukların ilgisini çekmektedir. Vakfa bağlı bütün okullarda eğitim gören çocukların elbise, gömlek, ve pantolon ihtiyaçlarını karşılamak üzere dikiş atölyesi işletilmekte, atölyede dikiş ustası olmak isteyen yetimlere meslek öğretilmektedir.

Azad Keşmir ciğerleri dağladı.

Her bölgenin kültürünü yansıtan rengarenk elbiseleri giymiş minik öğrenciler, çiçekler ve güller ile misafirleri karşıladılar. Diğer bölgelerden de gelen öğrenciler yöresel folklor gösterilerini sergiledi, başların okşanması, içten sarılmalar, kucaklaşmalar,  yanakların ıslanmasıyla son bulan duygusal hallerin oluşmasına vesile oldu. Binlerce km. yoldan gelerek yetimlerle kavuşmak kolay olmasa gerekti.

Türkiye’den gelen sanatçı Umut Murare söylediği Türkçe ve İngilizce parçalar ile katılımcılara coşkulu haller yaşattı, Yaşasın Pakistan, Yaşasın Türkiye, Yaşasın Ümmetin Kardeşliği sloganları ile konserini sona erdirdi.

Liseye giden bir kızımız ile öğrencilerin okuduğu Keşmir’li Müslümanların hallerini anlatan şarkısı bütün katılımcıları duygulandırdı. Kızımız parçayı okur iken ağlamaklı rol yaptığını sanan izleyiciler, daha sonraları kızımızın içten gelerek mazlum insanların hayatlarını anlatan parça ile gözyaşlarını tutamayınca, katılımcılar ile birlikte hem ağlayanlar, hem parçayı mırıldayanlar oldu. Çok içten ve uygulu anlar yaşandı.

Eğitimde hedef öncelikle iyi bir insan yetiştirmektir.

Khubaıb Koleji’nin eğitimde üç ilkesi vardır;

a. Fiziki olarak güçlü bir birey yetiştirmek. Bu amaçla öğrenciler taekwando ve diğer sporları sürekli yaparak sağlam bir vücuda sahip oluyorlar, hastalıklardan korunuyorlar, kendilerine güvenleri artıyor.

b. Sağlam bir ruh yapısına sahip olmak: İyi bir insan olmak için karakter eğitimi üzerinde duruluyor, dini ve manevi konular öğretilerek ruhen güçlü olmaları sağlanıyor.

c. Akademik eğitim: Ana okulundan lise son sınıfa kadar iyi bir eğitim verilerek, iyi derecede  lisans ve yüksek lisans eğitimi almaları hedeflenmektedir.

Ancak bunların hepsinden önce iyi bir insan olmaları hedeflenmektedir.

Prensipli çalışma başarıyı getiriyor

Ülkede devlet ve özel okullar paralıdır. Özel okulların bedeli yaklaşık devlet okullarının üç katı kadardır. Burada kalan ve çevreden gelen yetim ve ihtiyaç sahibi öğrenciler için ücret alınmamaktadır. Ancak bu okulda okumak isteyenler arasından sınavla ve ücretli öğrenci kabul edilmektedir.

Pakistan’daki 38 000 özel okul arasında yapılan sıralamada, 22. Sırada yer alması okuldaki başarı durumunun ne kadar iyi olduğunu  göstermektedir. Atletizmde Pakistan 1.si olan kolej öğrencisi milli takıma çağırılmıştır. Ulusal düzeyde yapılan müsabakalarda Taekwando ve diğer spor dallarında birincilik, ikincilik, üçüncülük alan bir çok öğrenci bulunmaktadır.

Üniversitede lisans ve yüksek lisans eğitimi alan kız öğrenciler ve erkek öğrenciler için bir yetimhane bulunmaktadır.

Ne olur gitmeyin…

Azad Keşmir’deki Rara Yetimhanesi yeşillikler içinde hakim tepeye yapılmış, oldukça güzel bir manzarası var. Eğitim gören öğrencileri sınıflarında ziyaret ettik, daha sonra yemekhaneye geçerek onların yemeklerini dağıttık, aramızda güzel bir diyalog gelişti. Daha sonra Eğitimciler Camii’ni ibadete açtık. Cami içerisinde çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra veda zamanı geldi.

Küçük bir yavrumuz sarıldı, boynunu büktü “ne olur gitmeyin, burada kalın…” demesi beni çok duygulandırdı. Onlarla birlikte oyunlar oynamış, güzel oyuncakları olmuştu. Bu mutlu anların bitmesini hiç istemiyordu. Biz de onları çok sevmiştik, ancak her seven sevdiğinden bir gün ayrılacaktı…

Önemli biri ile randevum var…

Muhteşem Faysal Camiinden Cuma namazını eda ettikten sonra Ziya ül Hak’kın mezarını ziyaret ettik. Ülkeyi yöneten başarılı ve ender şahsiyetlerden birisi, makamı cennet olsun. Abdest almış namaza durmak üzere olan Devlet Başkanı Ziya ül Hak’kın yanına gelen özel kalem müdürü,  ABD Başkanı baba Bush’un telefon ile kendisiyle görüşmek istediğini bildirir. Ziya ül Hak hiç düşünmeden, O’ndan  daha büyük biri ile randevum var der. Rahmetlinin ne kadar Rabbine bağlı olduğunu gösteriyor. Bir suikast sonucu Sevgilisine kavuşuyor.

Başörtüsü alacak param yok, sonra getireyim mi?

Sekiz çocuğu ile yetim kalmış bir anne, dört çocuğunu yetimhaneye vermiş. Bir hatırasını anlatıyor: “İlk çocuğunu yetimhaneye getiriyor, bakıyor kız çocukları hep başörtülü, biz patanız, çocuğumuzun nasıl giyinmesi  gerektiğini biliriz, ancak başörtüsü almaya paramız yok, siz alınız, bir dahaki sefere geldiğimizde size öderiz.” der. Daha sonra diğer üç çocuğunu da verir yetimhaneye, şimdi ise evimin eşyalarını aldılar. Allah’ıma ne kadar şükretsem azdır der. Şimdi dört yetimim diğerlerinden daha güzel eğitim aldı. Sizlere teşekkür ederim.

“Kim yetimi himaye eder ise cennette ben o kimseyle şöyle (iki parmağını göstererek) yan yana bulunacağız.” (H. Şerif)

Büyükelçiliğimizi ziyaret ettik

Heyet olarak İslamabad Büyükelçimiz Sadık Babür GİRGİN’i makamında ziyaret ettik. Pakistan hakkındaki izlenimlerimizi sunduk, kendisi de yapılan çalışmalar ve projeler hakkında özet bilgi verdi. Türkiye ve Pakistan kültürel, ekonomik, belediyecilik, tarım, ticari, sanayi gibi alanlarda bilgi birikimlerini paylaştıklarında, birbirlerine destek vermeleri halinde gelişmelerinin daha hızlı,  dünyadaki huzuru sağlamada daha başarılı olacaklarına inanıyoruz.  

Suriyeli kardeşlerimiz için dedelerinin yolundan gidiyorlar

Kurtuluş savaşında ülkemizin zor dönemleri yaşadığını gören Hintli (bugünkü Pakistan) Müslümanlar çevrelerinde yardım kampanyası düzenleyerek, tam 15 kez yardım paralarını ülkemize göndermişlerdir. Büyük Taarruz ve kurtuluş savaşının finansmanının büyük bir kısmı bu yardımlardan karşılanmıştır. Ayrıca artan para ile bugünkü İş Bankası kurulmuştur.

Pakistan’lı doktorlar Kıbrıs Barış Harekatı esnasında Türkiye’ye yardım için gelmişler ve yaralıların tedavisi konusunda yardımcı olmuşlardır.

Bu ziyaretimizde gördük ki Kanaat Önderleri ve sivil toplum kuruluşları mazlum ve mağdur Suriyeli kardeşlerimize Pakistan genelinde yardım kampanyaları düzenlemişler. Birinci günü akşamı yapılan törende Pakistan’ın önde gelen kanaat önderlerinden Muhammed Raif Osmani ve diğer katılımcılar bir konuşma yapmışlardır. Yapılan törende; “ Mavi Marmara gemisiyle ve bine yakın araç ile Müslümanlar Filistinli kardeşlerinin yanına gitmek için konvoy oluşturdu. Türkiyeli Müslümanlar öncülük yaptı. Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir. (Al-i İmran 3) Pakistanlı hanımlar altın ve bileziği çok severler, sevdiklerini ise çok zor verirler. Ancak Suriyeli mazlum kardeşleri için paylaşmayı severler ve bileziklerini ve altınlarını onlara göndermekten büyük mutluluk duyarlar. Ayrıca son gün Pakistan Senatörü Talha Mahmut ile Karaçi’den gelen Camiatül Reşit Lideri Abdurrahim Saad toplanılan yardımların teslim törenine katıldı ve katılımcılara hitap etti, ardından dualar edildi. Yapılan yardımları teslim alan  İHH Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Hüseyin ORUÇ Pakistan halkına ve katılımcılara teşekkür etti.

Ülkemiz insanı son yıllarda en çok hayır ihraç etmektedir.  

Mazlumu, yetimi, öksüzü, güçsüzü koruyan ve kollayanlar çoğaldıkça dünyada huzur ve sükun artacaktır. Yolunda çalışanlara selam olsun.

Reşat Fidan

Reşat Fidan

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...