Perşembe, 16 Ekim 2014 17:21

Moğolistan 2014 İzlenimleri

MOĞOLİSTAN 2014 İZLENİMLERİ

2014 yılı kurban faaliyetleri kapsamında 30 ülke ve 40 bölgeden biri olarak Yardımeli gönüllüsü ve hayır köprüsü görevimizi icra etmek üzere  bu yıl yolumuz Moğolistan’a düştü.

01 Ekim 2014 tarihinde başkent Ulan Batur’a uçuncaya kadar yolda insan sevgisi ve aşkı ile yola çıkmak bir çok STK temsilcisi kardeşim ile kucaklaşmak,  Türkiye’nin en çok hayır ihraç ettiğini görmek bizleri çok mutlu etmişti.

İstanbul’dan 7775 km. olan Ulan Batur’a uçağımız, Bişkek aktarmalı olarak yaklaşık 9,5 saatte ulaşmıştır. Bizi hava limanında Büyükelçilik Din İşl. Koordinatörü Mustafa Fahri UĞUR Bey karşıladı.

Moğolistan yüzölçümü olarak dünyanın 9. Büyük ülkesi olup, Türkiye’nin iki katı kadar büyüklüktedir.  Nüfusu ise üç milyondur.  Bu nüfusun yarıya yakını başkentte yaşamaktadır. Kuzeyde Rusya, diğer üç bölgesi Çin ile sınırı bulunmaktadır. Ülkenin içinde ve sınırlarında birçok dağ silsilesi bulunmaktadır. Dağlar sarp kayalardan oluşmaktadır, dağların ortalarında geniş yaylalar bulunmaktadır. Gündüz sıcaklık ile gece ısı düşmesi oldukça yüksektir.

Moğolistan’ın % 88 i Moğol, % 5 i kazak, kalanı diğer kavimlerden oluşur. Halkının %61 i şehirlerde yaşamaktadır. Nüfusunun çoğu Budist olup, % 40 ı da dinsiz olduğunu bildirmektedir. Müslümanlar ise % 6 nüfusa sahiptir.

BAYAN ULGİ İLİNDEYİZ

Sabah Deniz Feneri Derneğinden arkadaşlarımız ile ülkenin batısındaki Bayan Ulgi İline Mongalia Havayollarına ait 40 kişilik bir uçak ile iki buçuk saatlik bir yolculuk sonrasında indik. Bizi Türkiye’den buraya ailesiyle birlikte yerleşen ve Kur’an hizmetinde bulunan Münevver Balakan kardeşimiz karşıladı. Münevver Bey ile birlikte Bayan Ulgi’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldık ve birlikte şehri gezdik. Bu bölgede genelde kazaklar oturmaktadır ve çoğunluğu  Müslümandırlar. Kur’an eğitimi verdikleri erkek ve kız Kur’an okullarındaki genç kız ve çocukları görünce çok sevindik. Altı yaşındaki bir elinde çomak şekeri, diğer elinde Kur-an ile hafızlığa çalışan minik kardeşimiz oldukça sevimliydi.

Kız öğrencilerin eğitim göreceği yerin inşaatını gördük, çatısı yapılıyordu. Buranın hocaları Bayan Ulgi den İstanbul’a gelerek eğitim gören ve öğretmen çıkacak kızlarımızın olacağını görünce içim bir başka oldu. Ne fedakar bir çalışma?  Bölgedeki Müslümanları bir araya getirecek  cami inşaatı devam etmektedir.

Türkçe bir çok eserin Moğolca ve Kazakça tercümelerinin yapılarak dağıtıldığını görmek bizleri çok memnun etti.

KURBANIN BİRİNCİ VE İKİNCİ GÜNÜ BAYAN NUR’DAYIZ

Aracımız gece karanlığında otelimizin kapısına geldi, Adana’da üniversite eğitimi gören Nurcan Rızabek ile Kurbulas Bukaty kardeşlerim ile birlikte 120 km mesafedeki yolumuza çıktık. Hava aydınlandıkça önümüzde birçok toprak yol olduğunu, tecrübeli kaptanımız ile bu engebeli ve bozuk yolu ancak 4 saatte alabileceğimizi nereden bilirdik. Bu kadar uzun mesafeyi kat ettiğimiz halde karşımıza bir yerleşim yeri veya bir köy çıkmadı ve  yanımızdan sadece bir araç geçti. Ormanı olmayan ve kayalarla kaplı dağların çevrelediği düzlükler çarptı gözümüze. Atlar ve inekler başıboş olarak otlaklarda yayılmaktaydılar.

Bayannur ilçesinde bizi ilçenin imamı Tilyeubyek  karşıladı, O da Türkiye’de eğitim görmüş, Türkçesi iyi idi. Kurban edilmeye hazır yüzlerce koyun cami bahçesinde hazırdı. Kasaplarımız eşleri ile birlikte geldi. Türkiye’den kurban vekaletlerini vererek vecibelerini yerine getireceğimiz kardeşlerimizin isimlerini okuyarak kasaplarımıza vekaletlerimizi verdik. Hep birlikte tekbir getirerek kurbanlarımızın 2/3 nü birinci gün kestik.

Kasaplarımız yorulmuştu ara verdik ve bu arada kurban etlerinden yemeklerimiz yapılmıştı. Hep birlikte önce dua ederek yere serilen soframızda karnımızı doyurduk.

KURBANLARIN DAĞITILMASI

İlçeye bizden başka STK kurban kesmek amacıyla gelmemişti. Düşkün, öksüz, yetim ve ihtiyaç sahipleri daha önceden   isim ve adresleri yazılarak belirlenmişti. İki dağıtım gurubu yaparak, hem ilçenin içinde hem de yakın bölgelerinde ihtiyaç sahiplerini bizzat evlerinde ziyaret ederek, onlarla tanışıp, sohbet ederek kurban paylarımızı dağıtıyorduk. İçler acısı durumlarla karşılaşıyorduk, tamamına yakını çocukları ve eşi ile birlikte eski, kerpiçten yapılmış tek odada yaşıyordu. Misafir odası, oturma odası, mutfak, yatak odası, banyo hepsi bir odaya sığdırılmıştı. Bir diğer pay sahibi; eşi vefat eden hanım 4 yetimi ile birlikte yaşıyordu, bir diğeri ağabeyinin çocuklarını yanına almış kendi çocukları ile birlikte onlara bakmaya çalışıyordu.

Kurban fedakarlık demekti, Allah için vermekti, sevgi ve paylaşmaktı, güven ve samimiyetti, kardeşliğin uzağı ve yakını yoktu. Kucaklaşmaktı, çok farklı bir duyguydu, bu duyguyu kelimeler anlatmaya yetmiyordu…

Hava kararmıştı, yatsı geçmiş ve bizim bu günkü kurban dağıtımımız sona ermişti.

Ertesi gün iki dağıtım gurubumuz çalışmasına devam ederken, diğer kurbanlarımızın kesimine devam edildi.

Bayramın ikinci günü akşamı olduğunda, görevimizi ifa etmenin büyük bir mutluluğu içinde çaylarımızı yudumluyorduk.

Bayramın üçüncü günü İlçe Kaymakamını ziyaret ettik ve ilçeden ayrıldık. Bizlere yakın ilgi gösteren İlçe İmamı Tilyeubyek Jardyembyek’e teşekkür ederiz.

TONYUKUK YAZITLARINI ZİYARET

Şehir merkezine 60 km mesafede TİKA tarafından restorasyonu yapılan ve korumaya alınan Tonyukuk Yazıtlarını görmek bizleri duygulandırdı. Yazıtlar MS.720-725 yıllarında Tonyukuk adına diktirilmişti. Binlerce km uzaklıktaki bir ülkede TİKA bayrağımızı dalgalandırıyordu. Türkiye tarafından yaptırılan 14 km.lik geniş asfalt yol bitmek üzeredir. TİKA temsilcisi ile görüşmemizde; bu bölgede kapalı bir müze yapılacağını ve hizmetlerin gelişerek devam edeceğini bildirmiştir. Başkentte 5 derslikli bir ilkokul ve bir  Kızılay Kan Merkezi, Türkiye tarafından yapılarak hediye edilmiştir.

CENGİZ HANIN HEYKELİ

Büyük bir tepe üstüne yapılan 40 metre uzunluğunda Cengiz Hanın at üzerindeki metal heykeli görülmüştür. Bölgedeki kartallar gelen ziyaretçilerin ilgi odağıdır.

BÜYÜKELÇİMİZ ZİYARET EDİLMİŞTİR

Türkiye’nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz; Moğolistan’a gelen STK. Temsilcilerini kabul etmiş, temsilciler izlenim, görüş ve teklifleri konusunda bilgi sunmuşlar, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Sivil Toplum Kuruluşları; dünyanın birçok bölgesine  kültür, sevgi, muhabbet, dostluk götüren hayır köprüleridir. İnsanların mutluluğu, Dünyada huzur, güven ve adalet bu kanallar sayesinde yükselecektir. 11.10.2014

Reşat Fidan

Asder Genel Sekreteri

 Yardımeli Derneği Moğolistan Sorumlusu

Son Düzenlenme Pazartesi, 10 Ekim 2016 12:42
Reşat Fidan

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...