Uyarı

JUser: :_load: 989 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.
Pazartesi, 12 Aralık 2011 08:40

6191 Sayılı Kanun ve Kararname Mağdurları

12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu, Türkiye için tarihî bir dönüm noktası olmuştur. Referandumla ordu ve yargıdaki çeteleşmenin önünü açan anayasa hükümleri değiştirildi. Yeni durumun gerektirdiği uyum yasaları çıkarılmaya başlandı. Anayasa’nın 125. maddesinin yargı denetimine açılması; askerî darbelerin, darbeci zihniyetin, militarizmin, “devlet benim” mantığının geçmiş yıllarda açtığı yaraları sağaltması teknik olarak mümkün değildi. 1984 yılından bu yana engizisyon mahkemeleri gibi çalışan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), binlerce subay/astsubayın ordudan atılmasına karar vermişti. 60ncı dönem AKP Hükümeti nezdinde Adaleti Savunanlar Derneği’nin yaptığı girişimler sonucu, Askerî Vesayet Sistemi mağdurlarının haklarını iade edecek bir yasa çalışması ile 6191 sayılı kanun çıkarılmıştır. 6191 sayılı yasanın çıkmasında bizzat önemli katkıları olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a binlerce mağdur adına teşekkür ediyorum.

 

ASDER heyeti  Başbakanla olan görüşmelerinde sadece kendi üyelerinin değil, bütün darbe mağdurlarının haklarının iadesini istemiştir. Hükümete verilen yasa taslağında yargı kararı olmaksızın yapılan idari tasfiyelerin(sicil yolu ile re’sen emeklilik) de kapsam dahilinde olmasını belirtmiştir.

 

6191 sayılı kanun ile darbe mağdurlarının gasp edilen hakları iade edilirken, birçok verilmesi gereken hakları maalesef verilmemiştir. Geriye dönük maaşların verilmemesi, OYAK aidatlarının yatırılmaması, astsubayların birinci derece hakları, emsallerin rütbesine uygun kimlik kartlarının verilmemesi, yasanın önemli eksikleri olarak sayılabilir.

 

Bunlardan daha önemli olan, içimizi burkan, adalet duygumuzu zedeleyen hususlara dikkat çekmek istiyorum: 6191 sayılı kanunun kapsamı dışında oldukları için başvuruları reddedilen askerî öğrenciler, yargıya açık işlemle ilişiği kesilen subay/astsubaylar…Gerek 6191 sayılı kanunun eksiklerinin giderilmesi gerekse askerî öğrenci ve yargıya açık kararname mağdurlarının haklarının iadesi ASDER olarak bizim temel hedeflerimizdendir.

 

İşte o kararname mağdurlarından biri : Hv.Per.Bşçvş. M.Erkılıç…1981 yılında Hv.K.K.lığında Per. ve İd.İşl. Astb. olarak göreve başlamıştır. Değişik birliklerde yıllarca başarı ile görevini yerine getirmiştir.Yüksek sicil ortalamaları ile herhangi bir ceza almadan ve rütbe kaybetmeden 1994 yılına kadar gelmiştir. 15nci Füze Üs K.lığında görevini yaparken, ilgili kanunların sicil amirlerine verdiği olağanüstü yetkiler sonucu, disiplinsizlik sebep gösterilerek TSK’dan ilişiği kesilmiştir. Milli Savunma Bakanı onaylı kararname ile savunma hakkı bile verilmeden… Diğer kararname mağdurları gibi hakkını aramak için müracaatta bulunmak istediğinde, kendisine zamanını ve parasını boşa harcamamasını, “Herhangi bir sonuç alamazsın” gibi görüş bildirilmiştir. O dönem kamuoyunun çok iyi bildiği gibi TSK’nın devlet içinde devlet olduğu yıllardı.

 

M. Erkılıç, yaşı ve ordudan ilişiği kesilmiş olması nedeniyle iş bulamıyor. Emekli sandığı keseneklerini çekip yatıramadığı, emeklilik süresini dolduramadığı için emekli de olamıyor. Zorlu sürece dayanacak maddi ve manevi gücünün kalmadığını ifade ediyor. 6191 sayılı kanun ile yeşeren umutlarının heba olması, mide rahatsızlığına ve şeker hastalığına yakalanmasına neden olmuş…

 

Yeni çıkarılacak bir yasaya tüm mağdurların şiddetle ihtiyacı var. Askeri öğrenciler, yargıya açık kararname mağdurları, muvazzaf uzman çavuşlar, istifaya/emekliliğe zorlananlar…

 

Adaletin olmadığı yerde zulüm ve gözyaşından başka ne olabilir ki?..

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

10 yorum

  • Yorum Linki afacan Pazartesi, 21 Ocak 2013 20:27 yazan afacan

    yavuz bey siz 28 şubat madurlarını uzman erbaşlarının sorunlarını çözmekten ziyade onların dertlerine dert katıyorsunuz cümlelerinizde uzman erbaşların umut kapılarını kapatıyorsunuz lütfe biraz daha dikkat edelim sonuçta biz uzman erbaşlarının devlete katkısı büyüktür bunu böylece kestirip atamazsınız

    Raporla
  • Yorum Linki a.balcık Pazartesi, 23 Ocak 2012 13:33 yazan a.balcık

    sayın hakan can bey ÖNCELİKLE ASDERİN YENİ TASARI HAZIRLIĞINDA BİREBİR UZMAN ÇVŞ LARI BEN TEMSİL ETTİM.sizler daha yazı yamazken ben yazı yazıyordum referandumdan önce mecliste burhan bey le bizzat görüşüp kapasamın eksik olduğunu bunun adece yaş takileri kapsadığını söyledim sandığınız gibi bizler hazıra konma gibi bir niyetimiz yok.
    ayrıca ben sözleşmeli de olsam devletin 657 tabii bir memuruyum. 1-2yıl görev yapan muvazzaflar nasıl alıyor ise HAKLARINI bizde alacağız tabi.sözleşmeliyiz diye sen ve senin gibiler böyle düşünüyor diye amacımızdan sapmayacağız.ve kaç sefer ankara yolu aşındırıp yazılar yazdığını bir düşün ve öyle yazı yaz YANİ BİN DÜŞÜN BİN YAZ DİYEBİLİRİM SANA

    Raporla
  • Yorum Linki Hakan Can Çarşamba, 21 Aralık 2011 21:02 yazan Hakan Can

    Sayın A. Balcık, uzman erbaşlarla ilgili olarak şu ana kadar bir uzman erbaş arkadaşın çıkıp da bizim mağduriyetlerimizin giderilmesi için şunları şunları bekliyoruz diye 2 cümle yazma zahmetinde bulunduğunu görmedim. Mağduriyetiniz hemen hemen aynı biliyoruz. Eşi başörtülü diye 3-5 ceza ile sözleşmesi feshedilenleri okuduk, duyduk. Ama bu mağduriyetleriniz nasıl giderilecek? Ne bekliyorsunuz? Eğer biz de 6191 sayılı kanundan astsubaylar gibi faydalanalım, yaşı tutan emekli olsun, tutmayan araştırma kadrosuna atansın vs. diyorsanız bunun dayanağı ne olacak? 2 ila 5 yıllık sözleşmesi feshedilen birine neye dayanarak böyle bir hak verilecek? Veya tam olarak nedir beklentiniz? Bunları netleştirirseniz, yeni kanun teklifi üzerinde çalışanlara yol göstermiş, yardımcı olmuş olursunuz. 6191 sayılı kanunla ilgili askeri öğrenci, uzman jandarma ve uzman erbaşlar direk kanun kapsamı dışında diye reddedildiler. Yeni kanunda herşeyin en detaylı şekilde belirtilmesi gerekiyor sonuçta.

    Raporla
  • Yorum Linki a.balcık Çarşamba, 21 Aralık 2011 13:49 yazan a.balcık

    Yavuz Bey yazınızı beğendim lakin sonuç bölümünde çuvallamışsınız.
    Nedeni ne gelince muvazzaf uzman çavuş ne demek,sözleşmeli uzman çavuşları sizdemi dikkate almıyorsunuz sizler böyle yazı yazarsanız biz sözleşmeli uzmanlar ne yapacak.
    Lütfen yazı yazarken mağduriyet giderelim derken diğer mağdur kardeşlerinizi de kapı dışarı bırakmamaya dikkat edelim.

    Raporla
  • Yorum Linki kerim Pazartesi, 19 Aralık 2011 15:02 yazan kerim

    yavuz bey bende magdur askeri ögrenci olarak bizimde dertelerimizli sıkınıtlılarımzı dile geitirdiginiz için çok teşeküe edriz inşallha gasb edilmiş haklarımız alırız

    Raporla
  • Yorum Linki bayram koyu Cumartesi, 17 Aralık 2011 19:13 yazan bayram koyu

    evet mehmet yavuz ay cok guzel ozetlemıs konuyu
    sayın basbakanımızda bu yazıyı okuyup ta bızım gıbı kararname magdurlarını sevındırse dıslanmaktan ıssızlıkten bıktık bızım cektıgımızı b ır allah bılır.rabbım ınsallah gorevdekı kullarını vesıle kılar

    Raporla
  • Yorum Linki Hakan Can Cuma, 16 Aralık 2011 20:50 yazan Hakan Can

    Taylan Bey, bilgi edinme kanunu çerçevesinde bağlı bulunduğunuz kuvvet komutanlığına internet üzerinden başvurarak aldığınız sicilleri ve kanaatlerini ve özellikle de "Silahlı Kuvvetlerde Kalması Uygun Değildir" şeklinde hazırlanmış son ayırma sicil belgesini ve varsa ilişik kesme kararname suretini isteyiniz. Ben hepsini hatta çok daha fazlasını bu şekilde temin ettim. Onları inceleyince durumunuz ortaya çıkacaktır muhtemelen. Bir de MSB'den gelen red yazısında ne gerekçe gösterilmişti? Bazı arkadaşlar YAŞ dışında kararname ile ilişikleri kesildikleri halde kendilerinin YAŞ kararlarıyla ilişikleri kesildi diye bildiklerini ifade etmişlerdi. Belki sizin durumunuz da öyledir.

    Raporla
  • Yorum Linki taylan Salı, 13 Aralık 2011 13:08 yazan taylan

    sevgili büyüklerim hakların alınmasıyla ilgili bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.yasa gereği yargı yoluna kapalı idari işlemler sonucu ordudan ayrılanlar haklarını geri alıyor.birde yasa kapsamına giren ve başvurusu reddedilen tsk sitesinde de yasa kapsamında olup reddedilen 250 kişi olarak ifade edilen basvurular neye göre reddedilmistir.6191 nolu yasa sadece inanç yada siyasi düşünce suçlarınımı kapsıyor.benim başvurum herhangi bir mahkeme kararı olmaksısız yaş kararıyla yargı yoluna kapalı olduğu halde neden kabul görmedi.yada ben öle bir sey yapmısımki ideolojik faaliyet içersindekinlerden daha kötü .yasa kapsamında olmama rağmen reddedilmesinin anlamı acaba yasanın yalnız bir grubumu kapsadığını gösteriyor....ayim başvurumu yaptım.bakalım yasaya rağmen ne cevap gelecek.olumlu bir sonuç gelceğini sanmıyorum ama bu yasanın beni neden kapsamadığını hiç anlayamadım.bilmediğim bir seymi var bir fikir bir yol gösterirmisiniz.

    Raporla
  • Yorum Linki HULUSİ SEMERCİ Pazartesi, 12 Aralık 2011 14:48 yazan HULUSİ SEMERCİ

    sevgili yavuz abi yazınızı okudum ve çok duygulandım.
    Çünkü hepimiz mağdur olarak bu yollardan geçtiğimiz için
    Hv.Bçvş.M..Erkılıç abimizin ızdırabını anlamamak mümkün değil.
    Ben acizane gönlümden şöyle birşey geçirdim,bu madur abimizin en azından emekli sandığı borçlarını Şu an kamu kurumlarında göreve başlayan (bende dahil) arkadaşlar aramızda bir fon oluşturup para toplayıp ödesek o ada emekli olsa nasıl olur?
    Bence mükemmel olur; lütfen organize edebilirseniz hemen girişimde bulunalım
    Hürmetler Hulusi

    Raporla
  • Yorum Linki aydin Pazartesi, 12 Aralık 2011 09:30 yazan aydin

    yavuz beyin dusuncelerine aynen katiliyorum
    her konuda yazmaya paylasmaya devam etmesini
    istiyorum.
    saygilar

    Raporla

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...