Pazar, 15 Nisan 2018 20:56

28 Şubat BÇG Davasında Karar:21 MÜEBBET, 68 SANIĞA BERAAT

28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanık hakkında açılan davada mahkeme heyeti, kararını açıkladı. 68 sanık hakkında beraat kararı verildi. 21 sanığa  müebbet cezasına çarptırıldı. Mağdurlar kararı yetersiz buldu ve İstinaf Mahkemesine müracaat edeceklerini bildirdi.

 

28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanık hakkında açılan davada mahkeme heyeti, yaklaşık 5 yıl süren davanın sonunda kararını açıklandı.

Kararın okunması sırasında müebbet alan sanıkların salonda olmadığı görüldü.

21 SANIĞA MÜEBBET HAPİS CEZASI

28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanık hakkında açılan davada mahkeme heyeti, yaklaşık 5 yıl süren davanın sonunda kararını açıkladı. Emekli komutanlar Çevik Bir, İsmail Hakkı Karadayı, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Çetin Doğan, İlhan Kılıç ile Eski YÖK Başkanı Halil Kemal Gürüz'ün aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme, indirime giderek cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi.

Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Saner, Erdoğan Öznal, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, Kenan Deniz, Muhittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri de müebbet cezası alan isimler arasındaydı.

ADLİ KONTROL HÜKÜMLERİ GEÇERLİ OLACAK

Davada müebbet hapis cezasına çarptırılan 21 sanığa, yaş ve sağlık durumlarından dolayı, adli kontrol hükümleri kapsamında yurt dışı çıkış yasağı ve karakola imza verme şartı getirildi. Böylece müebbet alan sanıklar temyiz sonrası verilecek karara  kadar tutuklanmayacak.

68 SANIĞA BERAAT

28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanık hakkında açılan davada mahkeme heyeti, yaklaşık 5 yıl süren davanın sonunda kararını açıkladı. Mahkeme, 68 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Beraat eden sanıklar arasında Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu ve Celalettin Bacanlı bulunuyor.

Sanıklardan Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır'ın eyleminin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak"a ilişkin "gizli ittifak" suçu kapsamında kaldığına hükmedilerek, zaman aşımından düşürüldü.

AVUKATLARDAN İTİRAZ

28 Şubat Davası'nda müdahil avukatları, müebbet hapis kararı verilen 21 sanığın tutuklanması talebiyle itiraz dilekçesi verdi.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Hapis cezasına çarptırılan 20 sanığın rütbelerinin sökülmesine karar verildi.

28 ŞUBAT MAĞDURLARI: EVET AMA EKSİK

28 Şubatta darbeciler tarafından hiç bir yasal gerekçe olmadan okullarından uzaklaştırılan öğretmenler, öğrenciler, kamudan uzaklaştırılan memurlar, okuma hakları ellerinden alınan ve hayatları kararan gençler, yaş ve kararname ile ilişikleri kesilen binlerce askeri personel kararın eksik olduğunu dile getirdiler. Özellikle üretilen sahte örgütler ile bağlantılı olduğu iddiası ile yüzlerce genç şu anda yaşları ilerlemiş bir şekilde zindanlarda yatmaktadırlar. Bir an önce yeniden yargılanma hakkı verilmeli, suçsuz görülenler salıverilmelidir.

MÜEBBET CEZA VERİLENLERİN CEZALARININ İNFAZININ TEMYİZ SONRASINA BIRAKILMASI  ADİL DEĞİLDİR

Dünyada darbe girişimi nedeniyle haklarında ceza verilenlerin yaşları ne olursa olsun cezaevine gönderildiği halde, ülkemizde böyle ağır bir suçtan dolayı müebbet hapis cezasıyla cezalandırılanlara çifte standart uygulamasına hukukçular tepki göstermiştir. Yaşları ileri olduğu halde cezaevine gönderilenlere karşı ayrımcılık yapıldığı, eşit davranılmadığını dile getirmişlerdir.

STK.LAR ADALET TALEP EDİYOR

Davayı takip eden ve 28 Şubatta müşteki ve müdahil konumundaki kişiler adaletin zayıflar  için de uygulanması gerektiği görüşündedirler. Milyonları mağdur eden, ülkeye büyük badireler atlatan darbeci kişilere karşı ayrımcılık yapılmaması gerektiğini  ve ayrıca İstinaf Mahkemesine başvuracaklarını bildirmektedirler.

Son Düzenlenme Pazar, 15 Nisan 2018 22:00
ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...