Salı, 10 Ekim 2017 11:48

Y.Akit: Türkiye, kendisini ablukaya almak isteyen sinsi düşmanlarına göz açtırmıyor...

 Bölgesel aktör olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, yurt dışı operasyonlarıyla bölgede söz sahibi büyük ülkelere gerekli dersi veriyor... Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte önceki gün başlattığı İdlib harekatıyla sınırımızda ateşlenmeye çalışılan terör koordinasyonuna karşı koyarken, bölgeyi terörden arındırmayı ve mültecilerin yeniden vatanlarına dönmesi için uygun ortamın oluşturulmasını amaçlıyor.

ERGÜR: STRATEJİK BİR HAMLE

Emekli Albay Ersan Ergür, İdlib Harekatı’nın yerinde bir adım olduğunu belirterek, “İdlib çatışmalardan kaçan halkın sukunetle yaşadığı bir yer. Türkiye İdlib’e böyle bir müdahale yaparak, hem buradaki kaosun önüne geçmeyi hedefliyor, hem de İdlib’teki vatandaşların emniyetini sağladıktan sonra, müteakiben Afrin’i ve Menbiç’i üçüncü bir operayonla PKK ve YPG’nin lojistik desteğini emecek şekilde muhtemel bir harekât planlıyor. Türkiye burada çok sağlam ve stratejik adımlar atıyor. Bölgede oynanan oyunları bozmaya yönelik operasyonlara giriyor” şeklinde konuştu.

YPG HAMLESİNE KARŞI

Albay Ergür, “Daha önce, Türkiye’nin İslam dünyasıyla bağını kesmek maksadıyla, bizim güneyimizde, Suriye’nin kuzeyinde bir koridor oluşturmayı hedefliyorlardı, sınır kapılarının kontrolünü YPG’ye vermek istiyorlardı. Bu gerçekleştiği takdirde de bölgedeki Müslüman halka her türlü yardım ve desteğin gitmesi engellenecekti. Türkiye Fırat Kalkanı harekâtıyla bu plana darbe vurdu ve koridorun oluşmasını engelledi. Bundan sonra Amerika ve Rusya ikinci bir adım atarak, El Bab’ın güneyinde bulunan hattan koridoru bir şekilde açmak için Menbiç’te ve diğer taraftan Afrin ve İdlib’in hemen Kuzeyinde YPG’yi güçlendirmeyi ve rejim güçlerini geri çekmeyi hedeflemişti. Türkiye bu koridorun açılmasını kesinlikle engelleyeceğini ifade ettiği için, kukla Barzani vasıtasıyla bir referandum gündeme getirildi. Buradaki amaç da Türkiye’nin dikkatini Kuzey Irak’a çekip Suriye’deki faaliyetlerini perdelemekti. Ama Türkiye çok ciddi bir manevrayla, ekonomik ambargoyla ve etrafındaki ülkeleri Merkezi Irak hükümetini ve İran’ı siyaseten yanına alarak, Barzani’nin atmış olduğu bu adımı tasfiye etti. Her ne kadar referandum gerçekleşmiş olsa da sonuçları itibariyle, Amerika ve Rusya’nın beklediği bir sonuç ortaya çıkmadı. Bu referandumun hemen akabinde, Türkiye İdlib’e girerek, başta Amerika’ya ve Rusya’ya ‘ne yaparsanız yapın, biz sizin oyununuzu görüyoruz ve bu oyunu bozacağız’ dercesine bir mesaj vermiş oldu” dedi.

AKGÜL: YERİNDE BİR ADIM

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül de “İran’dan Akdeniz’e kadar uzanan ve Kerkük ile Musul petrollerinin rahatlıkla taşınmasını amaçlayan Amerika’nın bir Kuzey Suriye Emevi Hattı planı var. Bu planda da şu anda figüran olarak terör örgütü PYD var. Bütün amaçları bu hattın Akdeniz’e kadar uzanması. ABD yapabileceği bütün çirkeflikleri yapıyor. Planları boşa gittiğinde bir sonraki planını daha çirkef bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyor. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada, Kamışlı’dan başlayıp İdlib’e kadar uzanan yerde, PYD’ye çok geniş bir alan açmış durumdalar. Bundan sonraki hedefleri Afrin ve Lazkiye üzerinden Akdeniz’e uzanmaktı. Türkiye aslında 5 yıl önce yapması gereken hamleyi, geç de olsa, Cerablus’la başlattı ve dün itibariyle de İdlib’le devam etti. İdlib hamlesi, yerinde bir hamle”ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İdlib’e müdahalesinin bölgedeki birçok grup tarafından olumlu karşılandığını ifade eden Akgül, “Türkiye’nin İdlib’e harekât düzenlemiş olması, küresel şeytani aklın planlarını ciddi manada zora sokacak ve Türkiye’yi masa başına pazarlığa kadar götürebilecek bir hamledir. Bölgeden gelen bilgiler, Türkiye Suriye’de etkinliğini artırdıkça, bölgedeki grupların bir araya gelebileceği ve belki de ilerleyen dönemde sağlıklı bir şekilde bir çatı altında toplanabileceğini gösteriyor. Böylesi bir şeyin gerçekleşmesi durumunda, vatanını savunmak üzere orada bulunan gruplar bir araya geldiğinde bu Amerikan rüyası sona erecek ve bu bölge yeniden huzura erecektir” şeklinde konuştu.

ASDER Genel Merkezi

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuza emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

asder logo

Adaleti Savunanlar Derneğinin ilkelerini benimsiyor ve her alanda "adalet"değerini temel alan kural ve uygulamaların gerçekleştirilmesi için mücadele çalışmalarına katılmanın gereğine inanıyorsanız; bizi takip edin...